25 september 2016

Amerikanska fallskärmssoldater i Lien

Texten börjar bli lite svårläst, men lyder som följer: "The following members of the OSS NORSO Group landed here by parachute at 0200 hours on March 25 1945. T/Sgt Leif Oistad Cpl Knut Andreasen T/5 Tom Rusdal T/5 Sivert Windh T/5 Eddie Hovland. They later reached Norway to take part in the liberation of North Trondelag." Foto: Steven Hellan.

Natten till den 25 mars 1945, under slutet av andra världskriget, vaknade byborna i Lien i Krokoms kommun till ljudet av ett flygplan som passerade på låg höjd. Morgonen därpå upptäcktes en grupp män med fallskärmar, vapen och utrustning ute på Landösjöns is. Av misstag hade fem soldater ur OSS NORSO, på väg till uppdrag i Norge, istället släppts över Sverige.
 
Byn Lien i Krokoms kommun med Landösjön i bakgrunden. Här landade fem medlemmar ur OSS NORSO med fallskärm den 25 mars 1945. Foto: Steven Hellan.

OSS (Office of Strategic Services) var en föregångare till CIA och NORSO (Norweigan Special Operations) en grupp bestående av amerikansk personal som utförde uppdrag i det av tyskarna ockuperade Norge under våren 1945. Enligt den ursprungliga planen skulle gruppen ha landat på Jävsjön längs med den norsk-svenska gränsen. Det var också i Norge de trodde de befann sig när morgonen grydde.

En grupp civila under ledning av polismannen Herje Bromée begav sig till sjön och närmade sig gruppen där de möttes av soldater med skjutklara vapen. Som tur var förstod en av dem svenska. Det var Sivert Windh som hade utvandrat från Skåne till USA 1939. I efterhand har han berättat att det var mycket nära att de faktiskt sköt.

När gruppen väl förstod att de befann sig i Sverige transporterades de först till Lien, där de i väntan på landsfiskalen bjöds på kaffe och smörgåsar hemma hos Sigrid Palm. De förhördes på plats av landsfiskal Herje Skuncke och fördes sedan till Östersund, för vidare transport till internering i Falun. All utrustning omhändertogs av svensk militär, men enligt uppgift skall en låda med vapen och ammunition ha gått genom isen på Landösjön. Efter två veckor i Falun kunde gruppen så småningom ta sig till Jävsjön, där de tillsammans med resten av OSS NORSO utförde uppdrag i Nord-Trøndelag.

År 2000 invigdes en minnessten vid Landösjön för att påminna om dessa händelser.

Vill man besöka minnesstenen kör man till Lien i Krokoms kommun (Offerdal), fortsätter till den allmänna vägen tar slut och följer skyltningen. Foto: Steven Hellan.

Landösjön där de fem medlemmarna av OSS NORSO landade på isen den 25 mars 1945. Foto: Steven Hellan.

Minnesstenen vid Landösjön.
Här hittar ni bilder på OSS NORSO soldaterna i Levanger, vid befrielsen av Nord-Trøndelag.

1 kommentar:

  1. Hej o tack för mkt läsvärt inlägg. Hoppas någon kan fylla i bokstäverna.

    SvaraRadera